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Best of September 2020
The following are a dozen questions answered by the NFSA’s Codes, Standards,
and Public Fire Protection staff as part of the Expert of the Day (EOD) member
assistance program during the month of September 2020 This information is
being brought forward as the "Best of September 2020." If you have a question for
the NFSA EOD submit your question online through the “My EOD” portal.

​It should be noted that the following are the opinions of the NFSA Engineering,
Codes, and Standards staff, generated as members of the relevant NFPA and
ICC technical committees and through our general experience in writing and
interpreting codes and standards. They have not been processed as formal
interpretations in accordance with the NFPA Regulations Governing Committee
Projects or ICC Council Policy #11 and should therefore not be considered, nor
relied upon, as the official positions of the NFSA, NFPA, ICC, or its Committees.
Unless otherwise noted the most recent published edition of the standard
referenced was used.

Question #1 – Sprinkler Piping under Buildings

Is there guidance in the NFPA standards regarding running piping
under buildings?

 Yes, Section 10.4.3 of
the 2019 edition of NFPA
24 (similar requirements
in the 2016 edition) does
provide guidance on
installing pipe under
buildings. It must be
noted that these
provisions are extracted
into NFPA 13 in Chapter
10 of the 2016 edition
and Chapter 6 of the
2019 edition.
NFPA 24 does not permit underground piping to be run under a building
slab except under some very specific conditions.
Section 10.4.3 states: Private fire service mains are not permitted to be run
under buildings. There are two exceptions however:
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Section 10.4.3.1 does allow the underground pipe to extend a
maximum of 10 ft under the building. This is simply so the
underground can connect to the sprinkler riser within the building. This
exception would not apply in the situation that you have described.

Section 10.4.3.2.1 (and subsections) only allows a main to be run
more than 10 ft under a building when the piping is run in a covered
trench. Some of the requirements for this trench include the following:

The trench must be accessible from within the building
The trench shall be noncombustible and have a rigid base and
walls
The trench must have provisions for draining
Pipe in trench may be underground type or aboveground type
Underground Piping (if used) must be restrained
A valve is required where the piping enters the trench
The piping must be protected from freezing

It must be noted that the specific requirements listed above were added to
NFPA 24 in the 2016 and 2019 edition, however the general provision that
prohibits underground piping from being run under building except when in
covered trenches is not new and is part of earlier editions of NFPA 24 as
well.

Question #2 – Flooded Sprinkler System

A building with a sprinkler system has flooded and the entire sprinkler
system on the lower level has been submerged. What steps are

recommended to return this system to service?

It is difficult to make a specific judgement call, not knowing the impact of the
flooding, the duration, the exact water quality, how long the components
were exposed, etc. Without specifics, there are at least four concerns for
sprinkler systems that are submerged in a flood: 

1. The electric or electronic portions of the system are damaged or are
suspected to have unseen or future issues with operating effectively.
Replace or consult with the manufacturer for guidance. 

2. Sprinklers submerged in water is not a huge concern, however, the
water quality and mechanical damage from objects flowing or floating
by may be cause for replacement. This may need a special
investigation, testing, or cleaning (as permitted) for each individual
sprinkler if left in place. Consult with the manufacturer for guidelines. 

3. Escutcheons, cover plates, guards, hangers, etc. are probably more
susceptible to corrosion and debris. Floating debris can lodge a cover
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plate closed. Point corrosion can occur where water lays or where
pieces contact each other. Replace or consult with the manufacturer
for guidance.

4. Flood water quality may contain chemicals that are excessively
corrosive to steel piping or be incompatible to non-metallic piping.
Replace piping or consult with the manufacturer for guidance. 

The NFPA 13, NFPA 25, or model fire codes do not address the
remediation of the effects of the actual flood, however, the flooding and
exposure will trigger replacement and repairs through NFPA 25 and the fire
codes when corrosion, discoloration, rust, deformation, etc. start to appear
on the piping, coupling, sprinklers and other equipment.

Question #3 – Copper Joints in Fire Pump Sensing Lines

Section 7.5.4 of the 2019 Edition of NFPA 13 deals with the
requirements for joining copper tube (soldered and brazed). This

section is specific to copper sprinkler system piping and specifies that
exposed copper joints in an ordinary hazard occupancy must be

brazed. Do these requirements also apply to copper tubing used on
fire pump controller pressure sensing lines?

No, the scope of NFPA 13 does not allow it to apply to portions of the fire
pump assembly.

The correct standard to reference regarding sensing line assembly is NFPA
20. Specifically, the 2019 edition of NFPA 20, in Section 4.32, allows copper
tube but does not regulate the joining technique that is used for the sensing
line.

The reason that NFPA 13 does not allow soldering of exposed copper tube
in a sprinkler system for example, in an ordinary hazard occupancy, is that
the sprinkler system piping is at risk from coming apart during a fire and not
allowing water to flow past the point where it comes apart. This is a concern
for a sprinkler system, but not a fire pump sensing line. If a fire in a pump
room does cause the sensing line to come apart, the pressure will be lost in
the sensing line, which will cause the pump to start. This is the end result
anyway when there is a fire in a pump room, so there is no significant
problem created by the soldered joint.

Question #4 – Calculating Sprinklers under a Conveyor

Is there a section in NFPA that will explain how to hydraulically
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calculate the sprinklers under the conveyer belts? Is there a minimum
psi / per head calculation or is it a 1,500 sq ft calc?

There is no section specific for the calculation for sprinkler under conveyors
in NFPA 13, assuming there is a ceiling level sprinkler system that is
calculated separately. If the sprinklers under the conveyors are to be
calculated as a separate design area and the sprinklers under the conveyor
consist of a single line of sprinklers, then Section 19.3.3.4.2 titled Special
Design Areas of the 2019 edition of NFPA 13 would be appropriate and the
design area would include all sprinklers up to a maximum of seven
sprinklers. This section is also present in earlier edition of the standard –
(see section 11.2.3.4.2 in the 2016 edition).

Question #5 – Sprinkler Position Below Duct

There is a 5-ft duct that requires sprinkler protection underneath. I was
told that the sprinkler is permitted to be located next to the duct and

not directly under it. Does NFPA 13 require sprinkler below
obstructions to be located directly below the obstruction?

No, beginning in the 2016 edition of NFPA 13, the sprinkler protecting under
an obstruction is not required to be located directly underneath the
obstruction but permits the sprinkler to be located up to 3 inches outside the
edge of the obstruction.

In the 2013 edition of NFPA 13, Section 8.5.5.3.1 simply indicates
sprinklers shall be installed under fixed obstructions.

In the 2016 edition of NFPA 13 in Section 8.5.5.3.1.1 language was added
that would allow sprinklers to be located below the obstruction and not more
than 3 in. from the outside edge of the obstruction.

The 2019 edition of NFPA 13 added an annex figure to clarify this
requirement. It must be noted that if the sprinkler is not located directly
under the obstruction, intermediate rack type sprinklers must be used to
prevent the discharge from the ceiling sprinklers from cold soldering the
sprinklers below.



Question #6 - Diesel Fire Pump Room Sprinklers

The 2013 edition of NFPA 20, in Section 11.3.3 states a diesel fire pump
room must be protected with fire sprinklers in accordance with NFPA 13 as

an extra hazard group 2 space. Do the K-factor requirements of NFPA 13
Section 12.6 apply?

No, the K-factor requirements of Section 12.6 are specific to storage and
would not apply to protection of a fire pump room. Section 12.6 is in
Chapter 12 for general storage requirements and clearly indicates that this
requirement is for general storage applications, rack storage, rubber tire
storage, roll paper storage, and baled cotton storage. A diesel fire pump
room is not a storage application. It is always good practice to increase the
K-factor for higher design densities, but this is not required by Section 12.6
for a fire pump room.

Question #7 NFPA 13D Antifreeze Darcy-Weisbach Equation

NFPA 13 requires that the Darcy-Weisbach equation be used for the
hydraulic calculations of antifreeze systems larger than 40 gallons. Are we
required to use this equation for antifreeze systems over 40 gallons for an

NFPA 13D system?
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It needs to be pointed out that NFPA 13D (2016) does not recommend the
use of antifreeze for systems exceeding 40 gallons. This recommendation is
found in the Annex Section A.9.2.1. As this is annex language, this is not a
rule but rather a recommendation.

The answer to the specific question is “yes”. When performing hydraulic
calculations to size the piping for a NFPA 13D antifreeze system exceeding
40 gallons in size, the Darcy-Weisbach formula needs to be used,
NFPA 13D, in Section 10.4.3 gives four options when sizing the pipe.
Option (3) is the hydraulic calculation procedure for NFPA 13. When using
this method, the procedures highlighted in NFPA 13 are required to be
followed and Section 23.4.2.3 of the 2016 edition of NFPA 13 states that:

23.4.2.1.3 For antifreeze systems greater than 40 gal (150 L) in size, the
friction loss shall also be calculated using the Darcy–Weisbach formula
By using the word “also”, this section states that these systems should be
calculated using both the Hazen-Williams and the Darcy-Weisbach
methods of hydraulic calculations.

Another pipe sizing option found in 10.4.3 is option (4) which states use the
manufacturer’s listed installation instructions. The data sheets for the listed
antifreeze solutions on the market and confirmed that the Darcy-Weisbach
method is required for system antifreeze systems exceeding 40 gallons in
capacity.

The other two acceptable pipe sizing methods: simplified calculation method
of 10.4.4 and the prescriptive pipe sizing method of 10.4.9 do not have any
language pertaining to antifreeze solutions but is my opinion that these
methods were intended for a water only system.

Question #8 - Concrete Waffle Pan Ceiling

In a building with a concrete waffle ceiling that is 16" deep sidewall
sprinklers that are listed to be installed 18 inches below the ceiling are

contemplated. Sidewall sprinklers can only be used if the ceiling is
considered “smooth”. The 2016 edition of NFPA 13 in Annex Section A.3.7.2

(3) (a) suggests that “Flat slab, pan-type reinforced concrete” ceilings are
considered a smooth ceiling. Is a waffle type ceiling considered to be a type

of smooth ceiling?

No, most waffle type ceilings are considered obstructed construction and
NOT a flat smooth ceiling. The annex note that was referenced does seem
to create some confusion. A public comment was submitted to NFPA 13
during the 2013 revision cycle seeking clarity on this very issue. The
committee stated that waffle construction could be “considered obstructed
construction” and stated that flat slab, Pan type ceiling is considered
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smooth ceiling but also stated that “Pan type construction is not waffle
construction”.

Question #9 – Acceptance Test vs Annual ITM

On a fire sprinkler system, does the acceptance test performed upon
completion of installation qualify as that year’s annual NFPA 25 ITM

requirement?

No, the acceptance testing is for verifying the system is operating as it is
meant to and is required by the installation standards such as NFPA 13 and
NFPA 14. The requirements of NFPA 25 begin when the system is officially
turned over to the building owner, typically when a use and occupancy
permit is issued. This includes all frequency requirements such as daily,
weekly, and monthly.

Question #10 – Room Design Method and Rating of Doors

We are using the room design method for several small ordinary hazard
rooms. These rooms are enclosed by 1-hour rated walls with self-closing
45-minute rated doors to adjoining rooms. Since the doors are only rated

for 45-minute (does not meet the minimum duration in Table 11.2.3.1.2) do I
need calculate up to (2) sprinklers in the adjoining corridor?

Section 11.2.3.3.3 and Table 11.2.3.1.2 require the wall (just the wall) to be
a minimum one-hour fire resistance rated. Section 11.2.3.3.5 indicates the
opening (door in this case) is required to have the appropriate fire
resistance rating for the enclosure. It may be appropriate per IBC, 2018
edition, section 716 for a one hour rated wall to have a 45-minute rated door
for protection of the opening. This would meet the requirements of the
standard and allow for the use of the room design method.

Question #11 – Threaded rod installed at an angle

On a project with a sloped ceiling, the branch lines are run up the slope and
are supported by all thread rod installed perpendicular to the slope. Will the

load cause the hanger rod to bend?

The hangers as described could
be problematic if not installed
properly especially without
additional hangers and braces.
The lateral loads imposed on the
rods as they are installed could
cause bending over time. NFPA
13 does have some guidance for
situations such as this where the



pitch of the branch line is 6 in 12
or greater. Section 16.2.1.3 in
the 2019 edition states that for
branch lines exceeding 6 in 12 in
pitch, the lateral load must be
reduced by one of the following
methods:

1. An additional hanger
installed on the main (see
figure below)

2. Lateral sway braces
installed on the main

3. Branch line hangers using
articulating structural
attachments

4. Equivalent means to
support the branch lines.

This section shows that the concerns are valid and if the branch line is
installed at a steep enough pitch some means would need to be taken in
order to reduce the nonaxial loads on the threaded rod hangers.

Question #12 – Mixed Use System Size

Can an area including that includes both extra hazard and ordinary
hazard use be over 40,000 square feet in size?

Yes. NFPA 13, 2016 edition, Section 8.2.3 indicates, "where single systems
protect extra hazard, high-piled storage, or storage covered by other NFPA
standards, and ordinary or light hazard areas, the extra hazard or storage
area coverage shall not exceed the floor area specified for that hazard and
the total area coverage shall not exceed 52,000 sq ft.”

A single sprinkler system can have an extra hazard area of 30,910 sq ft with
an additional 11,000 sq ft of light or ordinary hazard space for a total system
area of 41,910 sq ft. Both areas can be supplied from the same sprinkler
system riser.

Join the NFSA Team

We are searching for a Fire Protection
Engineer to join Team NFSA!  

This position supports the mission by
providing technical
services including representation on
committees, research of sprinkler system
performance, preparing written reports and developing and teaching
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seminars. Please view the entire position description and apply here:  Fire
Protection Engineer Position

New EOD Process
Starting on July 15, 2020, the NFSA has a new EOD process where members can
submit questions, track the progress, and view their EOD cases. The step by step
process is detailed in TechNotes #442.

National Fire Sprinkler Association
514 Progress Dr, Ste A,

Linthicum Heights, MD 21090
1-800-683-NFSA (6372)
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